Ro / En

Laboratorul DETECT

Digital Enhanced Cognitive-Behavioral Therapies for Children, Adolescents and Parents

maxim-hopman-8vn4KvfU640-unsplash
“Digital Enhanced Cognitive-Behavioral Therapies for Children, Adolescents and Parents”
stephen-andrews-u0zTce7KNlY-unsplash
Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală și tehnologie în tratamentul tulburărilor mintale la copii și adolescenți.

Deşi există tratamente farmacologice și psihoterapeutice pentru problemele de sănătate mintală, barierele în accesul la tratamente bazate pe dovezi sunt încă o problemă majoră. Studiile indică faptul că aproximativ 75% dintre copiii şi tinerii care se confruntă cu o problemă de sănătate mintală nu primesc ajutorul de care au nevoie.

Problemele de sănătate mintală netratate sunt asociate cu o calitate redusă a vieții şi pot interfera cu funcţionarea copiilorla școală, acasă și în comunitate. Fără acces la tratamente validate științific, copiii cu probleme de sănătate mintală sunt expuși unui risc crescut de eșec şcolar, dependență de serviciile sociale, chiar suicid cu consecinţe negative pe termen lung.

Psihoterapia cognitiv-comportamentală (CBT) constituie intervenţia psihologică standard pentru tratamentul problemelor de sănătate mintală la copii şi adolescenţi. CBT este cea mai cercetată formă de psihoterapie, iar mecanismele schimbării în CBT au fost cele mai studiate și oferă date care susţin eficiența intervențiilor.

Principalele avantaje îmbinării psihoterapiei și tehnologiei includ ușurința accesului la terapie, aplicarea protocolului într-o manieră controlată, portabilitatea, confidențialitatea, reproductibilitatea şi siguranța. Tehnologia are potențialul de a îmbunătăți accesul la tratament bazat pe dovezi şi eficacitatea acestuia.

  1. fiind accesibilă în zone îndepărtate sau dezavantajate;
  2. prin utilizarea în combinaţie cu CBT față în faţă pentru a creşte motivația şi aderența la terapie;
  3. prin oferirea într-un mod standardizat cu diferite niveluri de implicare a terapeutului acces la cele mai bune protocoale;
  4. prin colectarea mai multor date ecologice despre clienţi și prin capacitatea de a oferi feedback în viața reală;
  5. oferind posibilitatea de a adăuga cu ușurință componente parentale la terapie. Mai mult, în ultimele 18 luni, în timpul pandemiei, tehnologia a oferit posibilitatea de a accesa tratamente de sănătate mintală pentru majoritatea copiilor, adolescenților şi familiilor acestora.

Dezvoltările tehnologice de mai sus sunt extrem de apreciate de cobpii şi adolescenţi, deoarece mulți dintre ei au acces la tablete și smartphone-uri înainte de a învăța să meargă şi să vorbească. În plus, terapiile mediate de tehnologie oferă o modalitate de a evita mijloacele de transport consumatoare de timp şi provocările logistice care sunt adesea generate de tehnicile faţă în față. Studiile au estimat economii de până la 540 USD- 630 USD per client în comparație cu CBT standard.

Deşi CBT îmbunătățită cu tehnologie este din ce în ce mai disponibilă, cercetările empirice referitoare la eficacitatea și eficacitatea sa cresc pe zi ce trece, arătând rezultate încurajatoare. Cercetările viitoare trebuie să ne informeze în special în ceea ce priveşte mecanismele schimbărilor în psihoterapia mediată de tehnologie. Mai precis, studiile trebuie să abordeze întrebări referitoare la factorii responsabili de schimbarea în CBT îmbunătățită tehnologic şi modul în care diferitele tipuri de medii digitale influențează rezultatele.

De asemenea, trebuie abordate mai multe provocări, cum ar fi non-răspunsurile sau abandonul prematur al tratamentului. De asemenea, rămân întrebări cu privire la contribuția părinților la rezultatele tratamentului. Aceste date pot contribui la abordări mai eficiente pentru tratamentul sănătății mintale pentru copii şi adolescenţi.

Laboratorul DETECT,
„Digital Enhanced Cognitive-Behavioral Therapies for Children, Adolescents and Parents” îşi propune să studieze:

  1. Eficiența intervenţiilor cognitiv-comportamentale livrate prin tehnologie în tulburările clinice (anxietate, depresie, ADHD) ale copiilor, adolescenților şi în cadrul programelor de parenting.
  2. Mecanismele implicate în apariția şi menținerea tulburărilor de sănătate mintală sau a problemelor de relaționare socială pe care au cobpiii și tinerii
  3. Ce pot face părinții pentru a promova sănătatea mintală a copiilor
  4. Sănătatea mintală în şcoli